Zobacz poprzedni temat - Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Henryk M.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
glodzillaryki
|
Wysłany: 09.02.2011 19:22 Temat postu: |
|
|
witam pozwole sobie wyrazic swoje zdanie co do tej stacji ,,,,,,,,, a wi ec; porazka,,,, dlaczego? a no chociazby liczba programow rariowych i tv no i klopoty z uzyskaniem dobrego odbioru programow tv ...... hmmmm no ale..... lepiej ze jest niz by jej mialo nie byc
{chociaz kawalek ulicy janiszewskiej poprawili w zwiazku z budowa tej stacji } |
|
Powrót do góry |
|
 |
Baryl
|
Wysłany: 10.02.2011 18:43 Temat postu: |
|
|
Przecież stacja nie doda Ci kanałów z racji ze jest w pobliżu, to zależne jest przecież od nadawcy, czy dana stacje bedziesz ogladał "za darmo" druga sprawa w pobilżu takiej stacji moze być nawet gorzej z odbiorem niż sie wydaje |
|
Powrót do góry |
|
 |
glodzillaryki
|
Wysłany: 11.02.2011 7:06 Temat postu: |
|
|
zdaje sobe sprawe ze ilosc kanalów to zalezy od ''''''' tego i tamtego.... no ale chyba kazdy się ze mna zgodzi ze wykozystanie potecialu tego przekażnika jest słabiutkie hmmmm z odbiorem pewnie masz racie ze -ktos kto ma za blisko ma nie za dobrze - tak jak ci co maja zbyt daleko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Henryk M.
|
Wysłany: 11.02.2011 13:13 Temat postu: |
|
|
glodzillaryki napisał: | ( ... ) z odbiorem pewnie masz racie ze -ktoś kto ma za blisko ma nie za dobrze - tak jak ci co maja zbyt daleko :D |
Podobno w niewielkiej (nie wiem dokładnie ile ...) od masztu nadajnika jest tak zwany "cień" Coś jak "poziomy listek" i jest słabszy odbiór ...
p.s. Mogłem o to wcześniej pytać znajomego szefa TPSA... w Lublinie z którym miałem dość częsty kontakt telefoniczny na etapie projektowania RTCN w okolicy Ryk (była tzw" biała plama" pokrycia odpowiednim poziomem ...) Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aaron
|
Wysłany: 11.02.2011 21:02 Temat postu: |
|
|
Nie zgodzę się z tezą, że budowa RTCN Dęblin/Ryki to porażka. Ilość emisji z obiektu zależy od krajowego planu zagospodarowania częstotliwości oraz od pozwoleń radiowych wydanych przez UKE. Bez wolnych częstotliwości nic nie da się zrobić. Natomiast już wkrótce w Rykach rozpocznie się emisja mux2, dzięki czemu ilość dostępnych stacji telewizyjnych wzrośnie.
Poza tym, prawidłowo wykonana instalacja antenowa pozwala na odbiór nawet w bliskiej odległości od nadajnika. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Henryk M.
|
Wysłany: 12.02.2011 11:34 Temat postu: |
|
|
Aaron napisał: |
( ... ) Poza tym, prawidłowo wykonana instalacja antenowa pozwala na odbiór nawet w bliskiej odległości od nadajnika. |
Ciesze się, że jest zainteresowanie tematem. Wcześnie pisałem, że może być sygnał słabszy w pewnej mniejszej odległości od nadajnika. (więcej jest to rozważanie teoretyczne) Obecnie "podrzucę" wątek szkodliwości promieniowania częstotliwości na zdrowie człowieka w zależności od odległości nadajnika. Proponuję poszukanie w internecie wiadomości. Moje "gdybanie" to że warto uziemiać metalowy dach z rynnami. Nie tylko z racji wyładowań. (Jako ciekawostka? Obserwowałem w paśmie fal CB w czasie termoizolacji bloku przez gruby styropian na elewacji znacznie pogarszał się SWR anteny pod styropianem) Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|