Zobacz poprzedni temat - Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janek-ryki
|
Wysłany: 30.08.2008 19:51 Temat postu: Re:podczas malowania kościoła uległo zniszczeniu epitafium |
|
|
Epitafium ks. Mariana Piotrowskiego znajdowało się w kościele przy ołtarzu N.M.P. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Henryk M.
|
Wysłany: 31.08.2008 6:46 Temat postu: |
|
|
"unikalne" zdjęcie epitafium ks. prałata Mariana Piotrowskiego znajdowało się w kościele przy ołtarzu Matki Bożej Śnieżnej. (za życia ks. było przykryte dywanem). Wykonane z nietrwałego szkła i w czasie przesuwania rusztowania do malowania zostało zniszczone. Proboszcz w tym czasie panujący zadecydował o likwidacji epitafium. W miejscach po epitafium i po drewnianym ołtarzu "soborowym" nie ułożono płytek zgodnie z projektem. (- myślę że nie wiedziano, gdzie projekt się znajduje). Drugie "unikalne" zdjęcie (na poprzedniej stronie) nagrobka na zabytkowym cmentarzu Piotra Danysza w pierwotnej formie; zostało przez rodzinę zadecydowane i wykonano nowy nagrobek.( zdjęcia foto; H. Moniszko) Pozdrawiam
-----------------------------------------------------------------------------------------
Z cmentarza przy Królewskiej - foto dn. 31.08.2008r.
[ Dodano: 01.09.2008 11:02 ]
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5de2aafe653f0e23
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=db18c9aa058d9b78
/kopia z innego miejsca forum/
[ Dodano: 17.10.2008 6:00 ]
Książka pt. "Dzieje Parafii w Rykach"
Forum; forum.ryki.pl - Ogłoszenia
Autor Krystian - Wiadomość
Wysłany: 15.10.2008 12:15 Temat postu: Książka pt. "Dzieje Parafii w Rykach"
Książkę mojego autorstwa pt. „Dzieje parafii w Rykach” można nabyć w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Rykach. Cena 20 zł.
Jest ona szczegółową i obszerną monografią dziejów tejże parafii (XV–XXI w.). Została przygotowana w oparciu o solidną bazę źródłową i jest wynikiem kilkuletnich badań prowadzonych przez autora. Zawiera wiele oryginalnych ustaleń oraz nowatorskich tez, pozwalających na zweryfikowanie dotychczasowego stanu wiedzy na ten temat. Można się z niej dowiedzieć między innymi o okolicznościach powstania parafii, o tym ile mogło być kościołów w Rykach do czasów obecnych, dlaczego w pierwszych wiekach zmieniało się kilkakrotnie ich wezwanie i wiele innych ciekawych informacji. Jej treść stanowi również bogaty opis obecnego kościoła w Rykach, codziennego życia parafian, a także istniejących ruchów i organizacji religijnych. Wielu mieszkańców parafii będzie mogło odnaleźć swoich przodków, którzy brali czynny udział w życiu parafii. Uzupełnieniem publikacji są ciekawe zdjęcia, zwłaszcza te dotychczas nieznane mieszkańcom Ryk.
Życzę miłej lektury |
|
Powrót do góry |
|
 |
Irek_Swirek
|
Wysłany: 26.10.2008 20:42 Temat postu: |
|
|
czy są tam może zdjęcia wnętrza starego kościoła, bo słyszałem o slajdach z takimi zdjęciami |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krystian Pielacha
Dołączył: 23.03.2008 Posty: 79 Skąd: Ryki/Warszawa Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: 26.10.2008 23:40 Temat postu: |
|
|
Jest jedynie szkic poziomy kościoła św. Jakuba. Natomiast slajdów, zdjęć lub innych obrazów wnętrza kościoła nie odnalazłem i w ogóle o nich nie słyszałem. Może ktoś je ma w prywatnych zbiorach lub są przechowywane w jakimś muzeum lub archiwum. Jest w Warszawie Narodowe Archiwum Cyfrowe (do 2007 r. Archiwum Dokumentacji Mechanicznej), może tam coś by się znalazło. Inne miejsca nie przychodzą mi zarazie do głowy.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagoda_z_Ryk
|
Wysłany: 15.11.2008 18:37 Temat postu: Wydarzenia zwiazane z "kościelnictwem" w Rykach |
|
|
Droga RyczAnko, jakże zgadzam się z opinią Twojego Gościa _ Angielki, że nasze cmentarze to "wesołe cmentarze".
Nie wiem jak Państwa, ale jak ja wchodzę na cmentarz przy ul. Królewskiej, to ogarnia mnie przerażenie, a dlaczego? Otóż dlatego, że brak nam ( większości) gustu, smaku i nie wiem jeszcze czego?. Te groby wyglądają jak oblepione choinki, różne kolory,wzory i dekoracje wprowadza chaos, niesmak i brak szacunku dla zmarłych. Te jaskrawe, kolorowe sztuczne kwiaty, dziwne umalowane lampiony to kisz, odpust i komercja. Ludzie winni się opamiętać, posadzić coś żyjącego, krzew, kwiatek czy drzewo, krzyż z brzozy, ale to komercja i kto większy i pokaźniejszy pomnik z marmuru zafunduje swoim przodkom. Koszmar. A odnośnie opłat na cmentarzu to ogromnie mi się to nie podoba, jak zaakceptowała to rada parafialna. Administrator cmentarza owszem, niech będzie porządek. Cmentarz był budowany przez wiernych z parafii. Pamiętam jak mój śp. Ojciec jeździł furmanką ze wsi do pracy i tam za darmo pracowali, a teraz ja mam za to płacić. Kto zapytał parafian o zdanie, jak tak można lekceważyc ludzi.
[ Dodano: 15.11.2008 18:46 ]
Droga RyczAnko, jakże zgadzam się z opinią Twojego Gościa _ Angielki, że nasze cmentarze to "wesołe cmentarze".
Nie wiem jak Państwa, ale jak ja wchodzę na cmentarz przy ul. Królewskiej, to ogarnia mnie przerażenie, a dlaczego? Otóż dlatego, że brak nam ( większości) gustu, smaku i nie wiem jeszcze czego?. Te groby wyglądają jak oblepione choinki, różne kolory,wzory i dekoracje wprowadza chaos, niesmak i brak szacunku dla zmarłych. Te jaskrawe, kolorowe sztuczne kwiaty, dziwne umalowane lampiony to kisz, odpust i komercja. Ludzie winni się opamiętać, posadzić coś żyjącego, krzew, kwiatek czy drzewo, krzyż z brzozy, ale to komercja i kto większy i pokaźniejszy pomnik z marmuru zafunduje swoim przodkom. Koszmar. A odnośnie opłat na cmentarzu to ogromnie mi się to nie podoba, jak zaakceptowała to rada parafialna. Administrator cmentarza owszem, niech będzie porządek. Cmentarz był budowany przez wiernych z parafii. Pamiętam jak mój śp. Ojciec jeździł furmanką ze wsi do pracy i tam za darmo pracowali, a teraz ja mam za to płacić. Kto zapytał parafian o zdanie, jak tak można lekceważyc ludzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
cygan
|
Wysłany: 15.11.2008 20:15 Temat postu: Re: Wydarzenia zwiazane z "kościelnictwem" w Rykac |
|
|
Chociaż
Ostatnio zmieniony przez cygan dnia 06.12.2010 10:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Henryk M.
|
Wysłany: 15.11.2008 21:58 Temat postu: |
|
|
Grób nieznanych żołnierzy – cmentarz zabytkowy w Rykach -
(- fotografie poniżej z 13.04 i 06.09.2008r.- tablicy nagrobnej -
żołnierza Armii Polskiej z 3 września 1944 roku, a nie z roku 1939 ...)- -oczywiście jest prawdą że widziano u żołnierza guziki z orzełkiem Polskim...
"35 grobów Armii Czerwonej znajdowało się ale w parku przy Warszawskiej"
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d3bffa7dd193cfc0
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c2f26155416c3020
Po wybudowaniu dużego cmentarza żołnierzy Radzieckich za Garwolinem (w pobliżu drogi) W Rykach z parku przy Warszawskiej widziałem jak odkopywano mogiły i zabierano żołnierzy Radzieckich - (Za małym przejściem w ogrodzeniu od strony ulicy Poniatowskiego do Pałacu) mogło być około 30 a może więcej mogił żołnierzy Radzieckich oznaczonych nagrobkiem z desek pomalowanych na czerwony kolor na szczycie była gwiazda. Pan St. Prządka (z Warszawskiej) opowiadał, że po wojnie uczestniczył w uroczystości nad grobami żołnierzy Radzieckich pochowanych tylko w parku. Inny fakt opowiadał, że na cmentarzu przy Królewskiej w czasie kopania pod jego rodzinny grobowiec natrafiano na sprzączki od pasów wojskowych. Wcześniej od dwu innych osób słyszałem że w tym miejscu (niedaleko ogrodzenia) pochowano żołnierzy Wojska Polskiego z 1939 roku. (Na sąsiednich mogiłach widnieją daty 1939r.) Jeśli wiedziano o pochowanych żołnierzach Radzieckich na zabytkowym cmentarzu w Rykach to też żołnierzy zabrano na nowy cmentarz w Garwolinie.
- Ponadto informacja jaką podaje pan Lipski może być z ustnego przekazu - faktów pomylonych, lub może pochowano pojedynczych żołnierzy rosyjskich, a nie w liczbie 35. Jest też zastanawiające jeśli w parku był cmentarz z gwiazdą to dlaczego miano chować żołnierzy Radzieckich na katolickim cmentarzu. Kol. Romek P. mieszkający po drugiej prawie stronie byłego cmentarza w parku - twierdzi że posiada fotografie przy nagrobku z gwiazdą. Swego czasu na spotkaniu z kol. Ś.p. Romualdem C. rozmawialiśmy gdzie dokładnie w parku przy Warszawskiej byli chowani żołnierze Rosyjscy. Innym razem rozmawialiśmy o żołnierzu Polskim pochowanym w parku...
[ Dodano: 17.11.2008 9:56 ]
cygan napisał: |
Na dzisiejszym pomniku napisane jest,że są to polscy żołnierze z września 1939.Na forum podawano różne bajki |
W tym wypadku autor wcześniejszego postu słowo "bajki" pasuje ale dla "cygana"
Pozostaje z całym uznaniem i szacunkiem dla autora poprzedniego postu. Pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
cygan
|
Wysłany: 28.12.2008 21:17 Temat postu: |
|
|
[quote="Henryk M."]
Ostatnio zmieniony przez cygan dnia 06.12.2010 10:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
halina
|
Wysłany: 01.01.2009 15:36 Temat postu: |
|
|
To jak to jest z tym" Grobem Nieznanych Żołnierzy"?Czy ktoś może wytłumaczyć,dlaczego w 1990 roku byli to "nieznani "żołnierze radzieccy?Skąd wzięła się ta nowa tablica?Kto zlikwidował tablicę poprzednią? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Henryk M.
|
Wysłany: 01.01.2009 16:52 Temat postu: |
|
|
„p.s.”
Pan Stanisław Prządka opowiadał, że po wojnie uczestniczył w uroczystości przy mogiłach żołnierzy Radzieckich pochowanych tylko w parku. Nad grobami w parku przemawiał wójt Ryk p. Rybak (mieszkaniec Bazanowa). Wcześniej pisałem a dziś szykowałem zdjęcia między innymi z graficzną rekonstrukcja pomnika którego dobrze pamiętam jak też widziałem ekshumację żołnierzy Radzieckich z Parku w Rykach. (dobrze też pamięta mogiły radzieckie w Parku z „pomnikiem” Romek Piątkowski) Odnośnie dwu tablic informacyjnych na cmentarzu zabytkowym i jednej przy pomniku koło kościoła i tej trwałej z kamienia (jak na foto) można by rozpytywać pierwszych członków a szczególnie byłego przewodniczącego T.P.R. Jednak to długi temat ten i podobne ale do osobistej rozmowy. Obecnie zauważyć warto że na fotografii z 1990 roku pozostawiono katolicki krzyż z krucyfiksem. Natomiast tylko się domyślam, że tablica o żołnierzach Radzieckich została zlikwidowana w Wolnej Polsce. ( ... ) W nawiązaniu do mojego wywiadu z redaktorem miesięcznika grudniowego - 2008r. „Wasze Sprawy” (piszę z pamięci) Obecnie należy zająć się między innymi; upamiętnieniem tablicą cmentarza z kościołami na Skweru, Cmentarza – kirkuta. Może komuś uda się przekonać Zarząd T.P.R. o takiej potrzebie (mnie przez kadencje członka w zarządzie nie udało się przekonać - przykro). Pozdrawiam
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dcb5e2819814a01c |
|
Powrót do góry |
|
 |
halina
|
Wysłany: 02.01.2009 16:58 Temat postu: |
|
|
Muszę dotrzeć do tych ,którzy opiekowali się grobem żołnierzy. Może dowiem się , kto zlikwidował tabliczkę i dlaczego to zrobił. |
|
Powrót do góry |
|
 |
janek-ryki
|
Wysłany: 02.01.2009 21:21 Temat postu: |
|
|
Henryk M. napisał: | Obecnie należy zająć się między innymi; upamiętnieniem tablicą cmentarza z kościołami na Skweru, Cmentarza – kirkuta.
|
Była też tabliczka informacyjna z prawej strony pomnika "Bojownikom o Wolność Ojczyzny" Natomiast były ale duże tablice informujące kto się parkiem opiekuje... Może od jakiegoś czasu brak opiekujących i zlikwidowano tabliczki ?. Myślę, że łatwiej będzie się dowiedzieć o istniejącej tablicy z kamienia na płycie grobu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Henryk M.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cygan
|
Wysłany: 04.01.2009 22:43 Temat postu: Re: tablica z kamienia na płycie grobu ... |
|
|
Chciałbym
Ostatnio zmieniony przez cygan dnia 06.12.2010 10:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
halina
|
Wysłany: 31.01.2009 15:32 Temat postu: |
|
|
Wygląda na to ,że to ci żołnierze mogą być pochowani na cmentarzu przy Młynarskiej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|